Programmet för 2018

Vårt program sker i samarbete med Skara-kretsen.

Torsdag 15/3 Kretsstämma kl 18.00 på Falkängen, Hällekis (samma byggnad där receptionen är)
Innan årsmötesförhandlingarna berättar Karin Lind om fjärilar.
Vi bjuder på fika.

Onsdag 25/4 Fagning på Sigfridsliden kl 18.00 i samarrangemang med Husaby hembygdsförening.

Torsdag 26/4 Fågelexkursion i Hällekis med samling kl 18.00 vid skolans parkering.
Ledare: Dag Gärdefors

Söndag 6/5 Länsstämma i Grästorps konserthus, kl 09.30

Torsdag 10/5 Exkursion till Åkedal i Skara kommun med samling kl 18.00 vid Hangelösa kyrka.
Ledare Dag Gärdefors

Sönd 13/5 Exkursion till naturreservatet ”Råbäcks sjöskog” på Kinnekulle.

Samling kl 11.00 vid Råbäcks hamn. Råbäcks sjöskog är ett relativt litet naturreservat som sträcker sig från Råbäcks hamn, med Råbäcks mekaniska stenhuggeri, söderut till Trolmens hamn. Sträckan är bara en dryg kilometer men bjuder på en fascinerande vandring med Vänern på ena sidan och den branta barrskogen på den andra sidan. Skogen rymmer en mängd sällsynta mossor och lavar samt på hösten spindelskivlingar och jordstjärnor. Här trivs också spillkråka och den hotade mindre hackspetten. En bäck har vid sitt utflöde i Vänern bildat ett delta; tålig fotbeklädnad rekommenderas. Vid Trolmens hamn befinner vi oss på urberget men vi kan också finna vackert polerade sandstenshällar med böljeslagsmärken. Efter Trolmens hamn vandrar vi tillbaka på småvägar och tillfälle ges att studera kalkugnar och en decauvillebana (smala, nu borttagna räls) från 1883 ner till Råbäcks hamn. Vandringen är ca 3 km och går i medelsvår terräng. Ej lämpligt för barnvagn. Medtag fikakorg. Guider är Tom och Robert Roffey, tel: 0510 – 629 20. Arrangeras i samarbete med Västkuststiftelsen.

Söndag 20/5 Exkursion till naturreservatet ”Gröne skog”.

Samling kl 11.00 vid ”Kinnekulle handel”. Färdbeskrivning: Sväng av väg 44 till Källby (inte rondellen, utan nästa väg förbi affären ”Handlarn”) Kör mot Kinnekulle och Hällekis. Passera Medelplana kyrka. Efter 2,5 km sväng vänster vid skyltarna Råbäck, Römossen. Det är en vacker och omväxlande vandring i ett relativt okänt naturreservat. Vi vandrar ca 4 km i lätt till medel svår terräng och tittar bland annat på Råbäcks gamla kalkstensbrott, kalkbarrskogen och rödstenskleven med raukar och bäckar. Ej lämpligt att ta med barnvagn.
Ledare: Robert och Tom Roffey tel 0510-629 20. Medtag fikakorg.

Arrangeras i samarbete med Västkuststiftelsen.

Lördag 26/5 Heldagsexkursion med Västergötlands Botaniska förening. Samling vid Forshems kyrka kl 10.00.
Besök på lokaler för svedjenäva och låsbräknar i Forshem fanns det hösten 2017, 1000 plantor av svedjenäva, varav 200 blommande exemplar. Nya blommande plantor blir det maj – juni 2018. Lokaler med både rutlåsbräken och månlåsbräken besöks i Björsäter, Lugnås, Väring och Ryd.
Ledare: Olof Janson.

15 – 17 juni Riksstämma i Uppsala på Ulltuna.

Söndag 17/6 ”Vilda blommornas dag” på Österplana hed och vall.

Vandring kl 10.00 på Österplana vall under ledning av Ove Johansson.
Kör mot Örnekulla (mellan Medelplana och Österplana kyrkor) till vägs ände.

Friluftsgudtjänst kl 14.00 vid Österplana kyrka.

Vandring kl 15.15 på Österplana hed under ledning av Olof Janson och Ove Johansson.
Samling vid Österplana kyrkas parkering.

Vandring till Björnebergsängarna kl 18.00 med samling vid Österplana kyrkas parkering.

Dagen är ett samarrangemang med Svenska kyrkan, Svenska Botaniska Föreningen, Västergötlands Botaniska Förening och Västkuststiftelsen.

Lördag 4/8 Slåtter på Sigfridsliden kl 10.00. Samarrangemang med Husaby hembygdsförening.

Lördag 11/8 Slåtter på Österplana vall kl 08.00 Arrangör Lidköpings NaturskyddsFörening.
Prel. i september Geologisk exkursion i Valle härad.

Torsdag 13/9 Besök på Veterinärmuseet i Skara kl 18.30
Prel. i oktober Ev skogsdag om hyggesfritt skogsbruk