Verksamhetsberättelse och protokoll

Verksamhet under år 2023

Styrelsen har under året haft 3 styrelsemöten förutom kretsstämman.

Söndag 19 mars
Frö –och sticklingsbytardagkl 11.00-14. Plats:Stenhyveln i Gössäter. Det var en välbesökt dag med många besökare och byte av fröer och sticklingar. Stenhyveln var en ”mysig ”plats att vara på, med eld i öppna spisen. Material om naturskyddsföreningen i Skaraborg och från kretsen Götene-Kinnekulle fanns att tillgå.Fika serverades till självkostnadspris.

Torsdag 20 april. Kretsstämma
kl 18.00. Plats: Gamla skolan i HökastanCa 15 deltagare. Hans Ryman var ordförande för mötet. Efter kretsstämmaförhandlingarna berättade Martin Green, Trolmen om sin verksamhet med fröer ”Kinnekullefrö. ”. Hos Martin kan man köpa fröer till gamla odlingsvärda sorter, ”Kulturarvssorter”

Lördag 22 april. Heldagsexkursion till Kinnekulle och Vinköl
28 personer deltog i denna exkursion, ledd av Kurt-Anders Johansson, Rolf-Göran Carlsson och Olof Janson. Det var besök på Österplana hed och Munkängarna, Söckeviken,  (murgröna i 58 träd) Hällekis värmeverk och Blomberg. Murgröna har etablerat sig i våra trakter.Vidvärmeverket hittades hybriden sloknunneörtxsmånunneört och vid Blomberg sågs tusentals blommande exemplar av den storväxta och invasiva arten klockjulros.Murgrönan på Husaby kyrka beundrades och i sydsluttningen hittade Erik Ljungstrand några höga exemplar av råttsvans. Avslutningsvis såg vi Skaraborgs första vildväxande mistel i Syltängarnas naturreservat och vi tittade även på knärot och tickor i Björnöns naturreservat.

Söndag 14 maj. Exkursion till naturreservatet Munkängarna och Stora stenbrottet på Kinnekulle
Vandring genom Munkängarna med vårblommor och ramslök. Vi , 12 deltagare , stannade till vid Emilie Högqvists paviljong och fick där en berättelse om hennes liv. Vandringen gick uppför stentrappan med stopp i Mörkeklevs grotta och sedan vidare uppåt för att få en storslagen utsikt över Stora stenbrottet, med dess olika kalkstenslager. Vi stannade till vid Rustsäters gård och på tillbakavägen passerade vi den konstgjorda sjön i stenbrottet. Guider var Robert och Tom Roffey. Samarrangemang med Västkuststiftelsen.

Fredag 19 maj. Fågelexkursion vid Årnäs
Fem glada själar möttes av soligt och vindstilla väder under fågelexkursionen vid Aranäs slottsruin den 19:e maj. Totalt noterades 56 fågelarter under förmiddagen. Området har stor variation av miljöer med berghällar, talldungar, vassruggar och betesmarker vid Vänerns strand. För att nämna några karaktärsarter sågs dubbeltrastar i de hällrika markerna, tofsvipor och buskskvättor i betesmarkerna och fisktärnor vid Vänerns stränder. Tack till alla deltagare vid utflykten! Guide var Aron Sandling.

Söndag den 28 maj. Exkursion till naturreservatet Gröne skog på Kinnekulle
Vandring i en gammal barrskog med tall, gran och lärk. Vi , 8 deltagare, går igenom det gamla kalkstensbrottet, vars verksamhet upphörde i slutet av 1950-talet och där gamla redskap fortfarande finns kvar. Kalkbrottets karga miljö berikas av två väldigt ovanliga ormbunkar – kalkbräken, som doftar apelsin, och styv kalkmossa. Guide var Robert Roffey. Samarrangemang med Västkuststiftelsen.

Söndag den 11 juni. Exkursion till naturreservatet Törnsäter på Kinnekulle
9 personer hade samlats vid Gössäters gamla festplats (Unde´ns äng). Vandringen gick genom lummiga hagmarker med gamla ekar och lindar, vidare förbi en slåtteräng med växter som gullviva, ängsnycklar och Sankt Pers nycklar. Stora delar av reservatet betas av kor.

På flera ställen fanns gamla sår i marken. Här har våra förfäder brutit alunskiffer. Spåren är numera skyddade som fornlämningar. Guide var Robert Roffey, och arrangemanget skedde i samarbete med Västkuststiftelsen.

Söndag den 18 juni De Vilda Blommornas Dag på Österplana hed och vall
22 personer deltog i vandringarna på Österplana hed och Björnebergsängarna , som leddes av Olof Janson. I Björnebergsängarna observerades 712 tistelsnyltrötter, vilket är en kraftig ökning sedan tidigare under 2000-talet. Dagen är ett samarrangemang med Svenska kyrkan, Svenska Botaniska Föreningen, Västergötlands Botaniska Förening och Västkuststiftelsen.

Lördag 8 juli. Heldagsexkursion i Kinne-Vedum
Det var 7 personer som var samlade för att titta på ett antal flora-lokaler. Jättadansen en unik lokal för endemen Västgötamåra, som bara växer i fyra kommuner. I denna fina betesmark sågs bl.a Jungfru Marie nycklar, nattvioler, hjärtstilla och sminkrot. I intilliggande åker sågs åkerkulla och rågvallmo. Lokaler för krissla, bolmört, spåtistel, tysk fingerört, och backruta besöktes. Vid Brokvarn i grannsocknen Fullösa beundrades en mycket fin nässelsnärjelokal intill Sjöråsån. Guide var Olof Janson. Arrangeras i samarbete med Västergötlands botaniska förening och Göteborgs botaniska förening.

Söndag 16 juli. Heldagsexkursion kring Kinneviken
6 personer var samlade för att besöka ett antal flora-lokaler. I Kartåsen i Lidköping såg vi englandsnycklar, vårskärvfrö och kambräken. Englandsnycklar påträffades vid Rådamossevägen, i en fin slåtteräng skapad av före detta stadsträdgårdsmästare Gösta Nilsson. Tyvärr har kommunen slagit denna äng under blomningstid i flera år. Vi såg här också höskallra, sommarfibbla, mattlummer och dvärglin. På Kålland beundrades Wennerbergseken som snart är 10 m i diameter i brösthöjd. På Kållandsö besöktes en av de två flockarun-lokalerna (de enda i Sveriges inland), lokalerna för den mycket rara ljungsnärjan vid Kronogården och den fina betesmarken vid Backa med både grönstens-och silikatflora. Även fågelbär, med bär i olika former ,vad gäller färg, storlek och smak besöktes.

Guide var Olof Janson. Arrangeras i samarbete med Västergötlands botaniska förening och Göteborgs botaniska förening.

Lördag 5 augusti. Heldagsexkursion på och vid Billingen
13 personer var samlade för att studera ett antal flora-lokaler kring Billingen. Vi såg brudsporre, praktsporre, flugblomster och stor ögonströst . Sveriges enda vilda lokal för berberissnyltrot besågs och i Lerdala besöktes tre lokaler för ljungsnärja samt ärtvicker.På diabasplatån besöktes Sveriges säkerligen största tistelsnyltrotlokal utefter Hallanvägen.( ca 2000 blomstänglar). Vi såg också Sveriges sedan 1800-talet enda kända lokal för hybriden brudborstexåkertistel. Sista anhalten blev en betesmark vid Tranebärssjön i Häggum . Marken är här restaurerad efter uranbrytning vid Ranstadverken. Här finns 10000-tals exemplar av kålsenap och spåtistel.

Guide var Olof Janson, Kurt-Anders Johansson, Rolf-Göran Carlsson. Arrangeras i samarbete med Västergötlands botaniska förening och Göteborgs botaniska förening.

Söndag 20 augusti. Vandring vid Vänerns strand
Det var 9 personer som samlades vid Hällekis camping.. Vacker vandring utefter Vänerstrandens sandstensklev med grottor och raukformationer.. Tom berättade om stenindustrin och det gamla sliperiet. Vi passerade mager tallskog, mossar och små myrmarker. Sandstranden vid Söckeviken gav tillfälle för snabbdopp och bra fikaplats. Vandringen fortsatte på leden uppför kleven till Hellekis säteri där tillfälle fanns att titta på den vackra trädgården. Ledare var Robert och Tom Roffey. Arrangeras i samarbete med Västkuststiftelsen .

Lördag 30 september. Svampexkursion på Kinnekulle
Naturskyddsföreningen Götene-Kinnekulle och Lidköpings naturskyddsförening har under Jan Olssons kunniga ledning gjort en svamputflykt på Stenåsen, Kinnekulle . I denna mycket fina olikåldriga blandskog av tall, gran, aspar, björkar, alar , hassel m.m. hittades ett 40-tal olika arter. Här fanns också gott om ”lågor” , döda liggande träd, viktig livsmiljö för bland annat svampar, men även för insekter mossor och lavar. I Sverige finns runt 10 000 arter svampar. Överallt finns det svamp i skogen, i de multnande löven, i rötterna på träden. Hattsvamparna som man ser på marken och tickan som växer på stubben utgör egentligen endast en liten del av hela svampen. De är uppbyggda av miljontals trådlika celler som kallas hyfer, i ett gram jord kan det finnas 100 meter av svamparnas mikroskopiska hyfer. Svamparna är naturens stora nedbrytare av organiskt material, inte minst död ved, grenar och nedfallna löv. Utflykten gav sannerligen mersmak att lära sig mer om svamp. En vacker lilafärgad ametistskivling, grankottenagelskivling växande på grankottar, rabarbersvampen, som är ätlig och blir lila i stekpannan, senapskremlan med stark smak, den vackert röda brandtickan på död ved och den lilla flåhättan, där man kan ”dra av” det mycket tunna skinnet på hatten. Detta är bara ett litet urval av alla de arter med olika dofter, smaker och utseenden som vi fick ta del av. Tack Jan för en fin och intressant dag.

Styrelsens arbete i övrigt
Besvara skrivelser och remisser från Götene kommun, Länsstyrelsen, NF –riks och Skaraborgs Naturskyddsförening m.m. Den 11 november hade Länsföreningen i Skaraborg inbjudit till en inspirationsdag för kretsarna.
Vi deltog i ”Upptäckardagar” utmed banvallen i Götene den 25 och 26 augusti, ett samverkansprojekt mellan biosfärkontoret, Götene kommun, Semper och naturskyddsföreningen.Till projketet har tillförts statliga medel LONA-bidrag. Programpunkterna var bland annat att förskolebarn sår fröer för ängsmark i redan uppodlade delar, tipspromenad, bygga insektshotell, slå med lie. Insatserna görs för att gynna den biologiska mångfalden.