Verksamhetsberättelse och protokoll

Årsstämma för 2025 Naturskyddsföreningen Götene-Kinnekullekretsen, Centrumhuset 2025-02-26

Närvarande: Birgitta Gärdefors, Aron Sandling, Jan Olsson, Karin Höög, Nathalie Ericson, Marlene Kangas, Malin Ringsby, Ida-Linnea Landon, Eddie Olsson, Lina Molander, Peter Callander, Kristen Callander Junker, Birgitta Gustafsson, Ida Friberg, Ove Ringsby, Dag Gärdefors, Lars-Erik Stigsson och Elisabeth Lundgren

1. Birgitta Gärdefors öppnar stämman.

2. Stämmans behöriga utlysande godkänns.

3. Birgitta Gärdefors väljs som ordförande för mötet.

4. Elisabeth Lundgren väljs som sekreterare för mötet.

5. Som protokolljusterare väljs Karin Höög och Marlene Kangas.

6. Dagordningen godkänns och fastställs.

7. Stämman avböjer att få förra årets stämmoprotokoll uppläst. Birgitta meddelar att det finns tillgängligt för var o en att läsa på hemsidan.

8. Elisabeth läser upp verksamhetsberättelsen för 2024. Den godkänns.

9. Birgitta redogör för föreningens ekonomi i kassörens ställe. Stämman beslutar fastställa resultat- och balansräkningen för 2024 enligt Birgittas föredragning.

10. Lars-Erik Stigsson läser upp revisionsberättelsen och föreslår ansvarsfrihet för styrelsen. Stämman beslutar att bevilja syrelsen ansvarsfrihet i enlighet med revisorernas förslag.

11. Ove Ringsby läser upp valberedningens förslag på ordförande för krets och styrelse, ledamöter och suppleanter för styrelsen samt revisorer Ordförande: Birgitta Gärdefors, omval Ledamöter: Olof Jansson, Karin Höög, Aron Sandling, Erik Gärdefors, Elisabeth Lundgren, omval och nyval Marlene Kangas Suppleanter: Martin Green, omval och Dag Gärdefors, nyval Revisorer: Bror Gustafsson, omval och Mikael Lundgren, omval Stämman godkänner valberedningens förslag.

12. Stämman förslår Ove Ringsby som valberedning. Ove accepterar och funderar vidare på någon mer som kan vara intresserad av att dela detta uppdrag med honom.

13. Övriga frågor Ida Friberg, Birgitta Gustafsson och Eddie Olsson anmäler intresse av att delta i kretsens och Skaraborgs ”skogsgrupper”. De välkomnas och Elisabeth vidareförmedlar deras mailadresser till ordf. i Skaraborgsgruppen.

Dag lyfter begreppet biologisk mångfald och undrar om vi tänker lika kring innebörden. Dag menar att allt biologiskt liv på planeten hänger ihop/är beroende av vartannat, vilket innebär att varje del ingår i ett stort sammanhang och är ett villkor för människans överlevnad. Malin tänker vidare att vi i det sättet att tänka utgår från oss själva och att vi istället behöver anta ett mer holistiskt perspektiv. Vi är överens om att mer behöver göras för att uppmärksamma att vi nu håller på att utarma arterna på vår planet. Förslag att träffas och prata mer om dessa frågor, kanske på en ”halvoffentlig” miljö/plats, där andra ev. kan ”dras med” och uppmärksamma frågor av det här slaget. Frö- och sticklingsbytardag kan vara ett tillfälle. Samstämmighet råder över vikten av att se att vi människor är en liten del av något större. Dag önskar veta mer om hur ”skogsgruppen” arbetat kring Svenska kyrkans utredning om sitt skogsbruk. Gruppen berättar kort om utredningen, om kretsens remissvar, kontakter som gjorts för att få så många som möjligt att stötta utredningen, kontakter med pastoratets kyrkoråd, deltagande på kyrkans informationsmöte och efterföljande brev till kyrkorådet, remissvar med namnunderskrifter, etc.

14. Birgitta avslutar årsstämman.

Kinnekulle 2025-03-01

Elisabeth Lundgren, sekreterare
Birgitta Gärdefors, mötesordförande
Marlene Kangas, justerare
Karin Höög, justerare

Verksamhetsberättelse 2024

Vi har haft tre styrelsemöten under året.

Programpunkter:

10 februari Frö- och sticklingsbytardag i Stenhyveln, Gössäter. Ett fåtal besökare, vilket kan ha berott på tidigt datum och ruggigt väder.

16 april Årsmöte/stämma. Bengt Weidow visade bilder och berättade om skalbaggar. Därefter årsstämma. Se protokoll.

21 april Götene-Kinnekullekretsen stod värd för årets länsstämma som ägde rum i Österängs bygdegård. Olof Janson var arrangör. Efter årsmötesförhandlingarna presenterade Maria Lennartsson från Södra skogsägarna, skogsägarföreningens naturvårdsarbete och naturvårdspremie. Diskussion därefter. Även dovhjorts-problematiken diskuterades. Bröderna Jansson bjöd därefter på lunch med bl.a. dovhjortstek med hemmagjord tranbärsstylt. Efter lunch guidade Olof Jansson i Kårtorps skog och nyrestaurerade ek- och lindrika betesmarker. Både NO (naturvård orörd) NS (naturvård skötsel).

12 maj Botanisk exkursion vid Naturreservatet Gamleriket, Kinnekulle. Robert Roffey berättade om ekarnas höga ålder och om intressanta skalbaggar som finns där, bl a ekoxen. Ekarna sparades av Hjälmsäters ägare i slutet av 1500-t då alla stora ekar skulle tillfalla staten för skeppsbygge. Edvard Hamilton, nuvarande ägare till Hjälmsäter har planterat nya ekar och inhägnat dem med höga stängsel för att skydda dem för betande hjortar.

14 maj Fågelexkursion Västerplana storäng. Ledarae Aron Sandling. Kvällsvandringen i naturreservatet var i varmt och stilla väder. Många arter fåglar hördes sjunga i de lummiga ädellövskogarna och brynmiljöerna efter klevkanten närmast Vänern. Medtaget fika intogs vid det som kallas Hastings kyrka. 30 fågelarter noterades under kvällen däribland stenknäck, härmsångare och trädgårdssångare. Riktigt tur med vädret och fåglarna denna vandring.

Maj Birgitta Gärdefors och Elisabeth Lundgren träffar Skara stifts skogsförvalatare Joakim Källman och stiftsskogvaktare Fredrik Bergquist, vid Sprängesta´n på Kinnekulle. Joakim och Fredrik

visar ”varsam” markberedning och granplanteringar som, i deras tycke, är lyckade. Oenighet råder kring detta. Vi önskar fortfarande att markberedning och plantering ska upphöra på Kinnekulle till förmån för självföryngring, vilket skulle möjliggöra större inslag av löv och därmed förutsättningar för olikåldrig blandskog.

24-25 maj Rosalie Wallin tillsammans med Falkängens bruksgata anordnade Naturmässa. Naturskyddsföreningen deltog med utställningsbord som var bemannat båda dagarna. Föreningen sponsrade också mässan med 5 000 kr.

29 maj Olof Jansson, Birgitta Gärdefors och Elisabeth Lundgren deltog i exkursion om hyggesfritt skogsbruk i Tiveden. Skogshistoriska sällskapet var arrangörer. Rune Andersson, Sveaskog och Peter Ahrne, Finnerödja skogstjänst, visade och berättade om Sveaskogs hyggesfria brukande av ett område (ca 2000 ha) runt nationalparken och Pernilla Widen, Ösjönäs, berättade om sin och familjens turistverksamhet och samarbetet med Sveaskog. Försöket har slagit väl ut, både ekonomiskt och ur ett naturperspektiv. Ett gott exempel på att skog kan brukas utan att förbrukas, att ta med till fortsatt dialog med stiftet kring brukandet av prästlönetillgångarna på K-kulle.

16 juni De vilda blommornas dag. 30 deltagare slöt upp vid Österplana hed. Växtligheten var långt kommen. Många blommande orkideer. Ledare Olof Jansson.

Björnebergsängarna 9 deltagare. Även där många blommande orkideer. Dock endast 3 blommande tistelsnyltrot i år i jämförelse med förra årets mångfald. Ledare Olof Jansson.

29 juni Folktro, örter och läkeväxter. Sara Bonadena George, etnolog och författare, guidade bland blad och blom vid Stenåsen och Bestorp. Hon berättade om folktrons flora och om hur örter och träd bar på kraft, makt och fördolda betydelser och där naturväsen och andra existenser associerades med det som växer. För de som önskade fanns Saras bok; ”Blodets blomma” till försäljning. 16 personer deltog.

19 juli Färjetur till Brommö och cykling till Rukehamn, där såg vi sandstarr och vårtåtel. Därefter vadndring ca 300 m över till Hovden. Högt vattenstånd. Vattnet gick över alla stövelskaft och samtliga blev våta om fötterna. Ledare Olof Janson visade där

bl.a. blingon (Västergötlands enda kända lokal). Blingonen växer i monokultur om 25 kvadratmeter, strax innanför bergknallen på klappersetensstranden (Blingonbukten). En blingonkart hittades. Efter att ha vadat tillbaka till Brommö, cyklade vi sedan vidare till Rövarsand, där vi såg skogsknipprot i sanden. Färjan till fastlandet gick tillbaka kl. 17. Som avslutning åkte vi till Fågelö och den sällsynta tallgranen. Vi såg även ljungväxten ryl och harris. Ca 15 deltagare.

14 augusti Birgitta Gärdefors och Elisabeth Lundgren deltog i exkursion om ”Adaptivt skogsbruk/hyggesfritt” i rekreationsområdet Skaraberg utanför Skara. Arrangör var Naturskyddsföreningen skaraborgs nybildade skogsgrupp.

Stiftet har här utsett tre områden lämpliga för hyggesfritt skogsbruk, varav skogsgruppen fått erbjudande att stämpla/forma ett av dessa områden. Skara kommun och stiftet ansvarar för de två andra. Åtta personer deltog i vandringen och diskussionen kring hur vilka träd och områden som bör sparas och vad som kan avverkas. Diskussion även om avverkningsmetoder.

25 augusti Vandring till Högkullen, Kinnekulles topp. Robert Roffey berättade om utsiktstornet, ursprungligen byggt 1892, nedbrunnet o uppbyggt igen. Robert berättade också om flygarmonumentet som restes 1945 till minne av de 11 personer som omkom vid flygolyckan i augusti 1944. Ett flygplan (Lockheed Lodestar) kraschade i dimman på denna plats. Robert berättade vidare om kungastenarna o vilka monarker som skrivit sina namn där. Vandringen fortsatte ner till Stora Salen där Robert berättade om namnet Stora Salen. Kanske låg en stor sal här som under förkristen tid användes vid viktiga högtider?

4 och 6 september Birgitta Gärdefors och Aron Sandling deltar i ett samverkansprojekt mellan Götene kommun, Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle, Semper, Naturskyddsföreningen och COWI.

På banvallen i Götene, vid gång-och cykelbanan, mellan Lidköpingsvägen och riksväg 44 i Götene har det pågått insatser sedan förra året.

Med bidrag från Naturvårdsverket och LONA-bidrag syftar insatserna till att visa på betydelsen av biologisk mångfald, som är livsavgörande för växter, djur och människor. Fokus har lagts på att gynna våra pollinatörer . Förra årets aktiviteter skedde till stor del med kommunens förskolebarn, som under två ”upptäckardagar” fick så ytor med ängsfrön, lära sig bygga insektshotell, undersöka naturen med lupp, lära sig slå med lie m.m. Vår förening deltog båda dagarna. I september 2024, under två dagar skedde en uppföljning av insatserna. Flera grupper förskolebarn och skolklasser åk 2 kom till Banvallen för att titta på vad som var gjort och lära sig mera om våra pollinatörer. Mycket fina insatser är gjorda för att gynna insekter, med sandbäddar, stockar med hål m.m. En av dagarna hade allmänheten möjlighet att deltapå kvällen. Många positiva kommentarer har lämnats på sociala medier.

9 september Birgitta Gärdefors och Elisabeth Lundgren bjuds in till Falkängen för träff med stiftsskogvaktare Fredrik Bergquist, för fortsatta samtal kring stiftets skogsbruk på Kinnekulle. (Initiativ från Fredrik). Fredrik beskriver de åtgärder som vidtagits utifrån våra önskemål. Till exempel större varsamhet utefter leder och stigar vid röjning. Viss oenighet råder dock om detta, men tveklöst har nu mer löv sparats och huggits fram än tidigare. Monokulturen gran ska succesivt omvandlas till blandskog på Kinnekulle, menar Fredrik. Han lovar vidare att anmälningar om avverkning, gallring och röjning även fortsättningsvis ska skickas till oss.

15 september Aron rapporterar från en lyckad svampexkursion i Forshems gammelskog med bra väder, 12 glada deltagare och framförallt massor med svampar. Drygt 55 svamparter noterades. Gruppen fick lära sig att använda alla sinnen när svampar skulle artas. Vissa doftar badhus medan andra luktar honung. Knäcker foten som en gren när foten bryts kan det vara pepparsopp. Ledare Jan Olsson

5-6 oktober Marlene Kangas deltar i kurs i naturvårdsarter för skog – ”Biologisk mångfald i förbisedda skogstyper i södra Sverige”. Kursen anordnades av Naturskyddsföreningen kansli väst och gick av stapeln i Skövde. Marlene stiftade kontakter för fortsatt samarbete kretsar emellan kring skogsfrågor.

20 oktober Marlene Kangas deltar i exkursion med Skaraborgs skogsgrupp. Förutom att inventera arter provade gruppen på att använda ”skogsmonitor” och flera olika kartverktyg.

30 november Marlene Kangas deltar i exkursion med Skaraborgs skogsgrupp.

16 december Elisabeth Lundgren deltar i webinarium, anordnat av naturskyddsföreningen riks, om utredningen av Svenska kyrkans skogsbruk.

December Föreningen har varit i kontakt med naturskyddsföreningen i Lidköping och Mariestad, Friluftsfrämjandet i Götene, Gössäters samhällsförening, Naturskyddsföreningens skogsgrupp Skaraborg, m.fl. för info om Svenska kyrkans interna skogsutredning, öppen för alla att läsa och att svara på, i hopp om att många positiva svar ska skickas in.

Kinnekulle 2024-12-20

Elisabeth Lundgren, sekreterare