Program för 2022

Program för år 2022 i samarbete med Studiefrämjandet.

För frågor kontakta: Ordf. Dag Gärdefors, 070-534 22 63 | daggardefors@hotmail.com
Sekr. Birgitta Gärdefors, 070-2505967

Detta programblad utgör också KALLELSE TILL KRETSENS ÅRSSTÄMMA!

Onsdag 20/4 Fagning på Sigfridsliden
Kl 8.00 i samarrangemang med Husaby hembygdsförening. Medtag fikakorg.

Fyra st av nedanstående exkursioner 15/5, 29/5, 12/6 och 21/8 arrangeras i samarbete med Västkuststiftelsen.
Anmälan görs till Västkuststiftelsen eller Robert Roffey 0510-62920. Max antal deltagare är 20 st.

Söndag 15/5 Exkursion till naturreservatet Gröne skog på Kinnekulle
Samling kl 11.00 vid ”Kinnekulle handel”. Färdbeskrivning: Starta vid Medelplana kyrka. Åk norrut. Efter 2,5 km sväng vänster vid skyltarna Råbäck, Römossen.
Det är en vacker och omväxlande vandring i ett relativt okänt naturreservat. Vi vandrar ca 4 km i lätt till medelsvår terräng och tittar bland annat på Råbäcks gamla kalkstensbrott, kalkbarrskogen och rödstenskleven med raukar och bäckar. Vandringen är ca 3 km
Ej lämpligt att ta med barnvagn. Guide är Robert Roffey, 0510-62920. Medtag fikakorg.

Söndag 15/5 Kretsstämma i Medelplana bygdegård kl 15.00

Torsdag 19/5 Utflykt till Varvässlekroken
Samling på parkeringen till Svanviks fritidsområde kl 18.00. Sväng av från gamla Götenevägen (gamla 44:an), där det står skyltat Svanvik. Efter 300 meter på andra sidan järnvägen, finns parkeringen . Varvässlekroken är kommunens största vassområde. Under vår och höst rastar många fåglar här under sin flytt till och från sina häckningsplatser. Området är mycket artrikt och drygt 180 fågelarter har noterats här. Har vi tur kan vi få höra rördrommens märkliga tutande, se brun kärrhök jaga över vassarna, eller kanske till och med få syn på skäggmeshanens snygga mustasch. Ta med fika, varma kläder och gärna handkikare.
Guide är Aron Sandling 070-5935359.

Söndag 29/5 Exkursion till Blombergs naturreservat på Kinnekulle
Samling kl 11.00. Detta naturreservat omfattar bland annat flera ekhagar med mycket höga naturvärden knutna till de gamla träden. Kinnekulles ekhagar ligger ofta i anslutning till de stora herrgårdarna. Artrikedomen i gamla ekar som står öppet och solbelyst kan vara mycket stor. Så många som en miljon växt-, djur – och svampindivider kan bo i ett enda träd. Från de betade hagarna har man en storslagen utsikt över Vänern. Vi tar oss nedför kalkstenskleven, vandringens enda svåra passage och här i Frälsehagen kan vi fröjda oss åt gamla ekar, högväxta lindar, oxlar m.m. Med lite tur kommer vi att se blommande guckusko. Kulturspridd klockjulros (Helleborus foetidus) finns i myckenhet. Vandringen är drygt 3 km lång och går i medelsvår till lätt terräng. Bitvis svårt för barnvagn. Guide är Robert Roffey, 0510-62920 Vägbeskrivning: Sväng mot Husaby, strax söder om Västerplana kyrka, åk ca 800 m, där finns en parkeringsplats på höger sida, med en skylt över naturreservatet. Medtag fikakorg.

Söndag 12/6 Exkursion till naturreservatet Törnsäter på Kinnekulle
Samling kl 11.00 vid Gössäters gamla festplats (Undéns äng), ca 3 km söder om Hällekis. Här går vi genom lummiga hagmarker med gamla ekar och lindar. Vi vandrar också förbi en slåtteräng med växter som gullviva, ängsnycklar och Sankt Pers nycklar.

På flera ställen finns gamla sår i marken. Här har våra förfäder brutit alunskiffer. Spåren är numera skyddade som fornlämningar. Naturreservatet är beroende av bete. Det betyder att du kan möta tamboskap i området vissa tider på året. Guide är Robert Roffey, 0510-62920 Vandringen startar i lundnatur med bland annat gullvivor, violer, S:t Pers nycklar i skuggan av åldriga lindar och ekar. Vi passerar ängsmarker, en sandstensklev, alun- och skifferbrott, kalkugnar och åkrar med kambrisk flinta. En omväxlande kultur- och naturvandring i skiraste försommargrönska. Ca 3,5 km. Medtag fikakorg. Ej lämpligt för barnvagn eller hundar.

Söndag 19/6 De Vilda Blommornas Dag på Österplana hed och vall
Vandring kl 10.00 på Österplana vall under ledning av Håkan Pettersson. Kör mot Örnekulla (mellan Medelplana och Österplana kyrkor) till vägs ände. Friluftsgudtjänst kl 14.00 vid Österplana kyrka. Vandring kl 15.15 på Österplana hed under ledning av Olof Janson. Samling vid Österplana kyrkas parkering. Vandring till Björnebergsängarna kl 18.00 med samling vid Österplana kyrkas parkering. Dagen är ett samarrangemang med Svenska kyrkan, Svenska Botaniska Föreningen, Västergötlands Botaniska Förening och Västkuststiftelsen.

Torsdag 14/7 Vandring i ”Sprängestan”på Kinnekulle
kl 17.00. Samling vid Kinnekullegårdens parkering. Vandringen, i lugn takt, kan vara en kortare version till fornborgen och tillbaka ( ca 1 km) eller en längre sträcka från fornborgen och vidare till Salen och tillbaka (ca 2 km). Branta backar på en del av sträckan. Stadiga skor, ej lämpligt med barnvagn. Guider är Dag Gärdefors och Birgitta Gärdefors 070-2505967. Medtag fikakorg.

Lördag 13/8 Slåtter på Österplana vall
kl 08.00. Samarrangemang med Lidköpings naturskyddsförening. Anmälan sker till Håkan Pettersson 073-0944051 eller Kerstin Hessle 070-4283126

Söndag 21/8 Vandring vid Vänerns strand
Samling kl 11.00 vid Hällekis camping Vandringen är ca 3 km och går i medelsvår terräng. Guide är Robert Roffey, tel: 0510 – 629 20. Arrangeras i samarbete med Västkuststiftelsen. Vacker vandring utefter Vänerstrandens sandstensklev med grottor och raukformationer. Tom berättar om stenindustrin och det gamla sliperiet. Vi passerar mager tallskog, mossar och små myrmarker. Medelsvår terräng, stadiga skor, ej lämpligt med barnvagn. Sandstrand vid Söckeviken med tillfälle för snabbdopp och bra fikaplats.
OBS. Tag med fikakorg. Vandringen fortsätter på leden uppför kleven till Hellekis säteri där tillfälle finns att titta på den vackra trädgården, 20 kr i entré. Därefter tar vi oss tillbaka på småvägar till Hällekis Camping.

Söndag 2/10 Jordstjärneexkursion
Samling vid Källby kyrka kl 9.30. I Kinne härad (371 km2) har elva jordstjärnearter hittats. Nio av dessa arter (däribland mörk, hårig, rödbrun och sträv) får vi se denna dag. Vi besöker ocksåde tidigare växtplatserna för blom-och hög jordstjärna. Dessutom får vi se hur jordstjärnor kan klättra i träd och växa i träd. Vi avslutar med stäppjordstjärnans tidigare växtplats vid Ekudden i Mariestad ca kl 18.30. ”Jordstjärnedoktorn” Stellan Sunhede deltar. Ledare är Olof Jansson 070-56 90 386. Exkursionen sker i samarbete mellan Västergötlands Botaniska Förening och Götene-Kinnekulle Naturskyddsförening m.fl

Eventuellt kan ytterligare programpunkter komma till.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.